IKO Blue Gate

IKO Blue Gate

Blue Gate Antwerp biedt IKO een duurzame toekomst

IKO is een toonaangevend producent van dakbedekkingsmaterialen, isolatie en waterdichtingsoplossingen. Hun vestiging in Antwerpen is al vele jaren één van de belangrijkste productiesites van de wereldwijde IKO groep. Hun aanwezigheid in Antwerpen wordt de komende jaren alleen nog maar versterkt. Zo blijft IKO Antwerpen zeker nog tot 2070 actief op het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Sterker: als onderdeel van het eerste eco-effectieve, watergebonden bedrijventerrein in België zet IKO Antwerpen in op duurzaamheid en innovatie met een duidelijke langetermijnvisie. IKO is klaar voor de toekomst, verankerd in haar thuishaven Antwerpen.

 

IKO en Blue Gate Antwerp: samen sterk in toekomstgericht ondernemen

De verlengde concessie tot minimaal 2070 geeft een nieuwe boost aan IKO Antwerpen. CEO Dirk Theuns is een bijzonder tevreden man. “Dit akkoord zorgt niet enkel voor belangrijke bedrijfs- en werkzekerheid op de Antwerpse site voor meer dan 200 medewerkers van IKO nv en IKO Europe nv, het is ook een grote stimulans voor onze aandeelhouders om te blijven investeren in deze locatie. We hebben dankzij dit project enkele mooie investeringsprojecten kunnen binnenhalen, zoals de complete vernieuwing van één van onze dakrollijnen. Zo willen we nog meer onze stempel drukken als “Lead Plant” binnen de IKO Group”, vertelt Dirk Theuns.

Burgemeester Bart De Wever is tevreden dat IKO haar historische band met Antwerpen versterkt. “IKO blijft actief op het nieuwe bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Dit eco-effectieve bedrijventerrein is dan ook enkel voorbehouden voor innovatieve ondernemingen met een heldere ambitie op het vlak van circulariteit en duurzaamheid”, bevestigt burgemeester Bart De Wever.

 

IKO en Blue Gate Antwerp: A perfect match

Dat IKO een prominente plaats heeft verworven op Blue Gate Antwerp, is te danken aan een aantal opmerkelijke verwezenlijkingen. Zo heeft IKO haar Europese headquarter, kennis- en competentiecentrum gevestigd in Antwerpen. De site is de draaischijf geworden voor de centrale IT, ERP, accounting en marketing. Ook is het Europese R&D laboratorium hier gevestigd. Het hoge opleidingsniveau in Vlaanderen, in combinatie met ruime talenkennis, zijn ongetwijfeld de belangrijkste troeven.

Bovendien past de uitbreiding van IKO volledig binnen de ambities van Blue Gate Antwerp. “Blue Gate Antwerp is het allereerste duurzame, eco-effectieve en watergebonden bedrijventerrein in België”, vertelt Caroline Bastiaens, voorzitter en schepen van economie. “De combinatie van onderzoek, opleiding en een expertisecenter met een toonaangevende productielijn is een mooi voorbeeld van een innovatief bedrijf dat bewust kiest voor de unieke kwaliteiten van de site en kan profiteren van de aanwezige infrastructuur en faciliteiten.”

IKO focust op innovatie met duurzame en ecologische producten. Zo ontwikkelde IKO de witte reflecterende bitumen dakrol “IKO Carrara”, die via bijzondere technologie de lucht zuivert en zorgt voor een bewezen reductie van CO2. Mooi voorbeeld is het Antwerpse Sportpaleis dat een IKO-dak heeft met kleurrijke kunststof dakbedekking en geïntegreerde solar cellen.

IKO is heel actief met initiatieven in de circulaire economie. “Sinds enkele jaren recycleren wij al het snij-en productieafval van onze bitumen dakrollen, vermalen, homogeniseren en hergebruiken we dit in onze producten”, gaat Dirk Theuns verder.

 

Een vernieuwde productie en logistieke site

IKO start vandaag nog met grondige verbouwingen aan de productiesite. Zo worden de productiehal en warehousefaciliteiten sterk uitgebreid, de bestaande gebouwen worden volledig gerenoveerd en de ingang tot de site wordt verplaatst naar een nieuwe locatie. De logistieke zone wordt uitgebreid en volledig nieuw gebouwd. Rond de lente van 2019 zal alles klaar zijn. Tevens voorziet het akkoord met Blue Gate Antwerp in uitbreidingsmogelijkheden voor de IKO site, wat cruciaal is voor een bedrijf met sterke groeiplannen.

Daarnaast komt er een gloednieuw trainingscentrum voor de Benelux. Dirk Theuns: ”De opleiding van vakmensen is deel van onze core business. Zoals wij het cruciaal vinden om continu te investeren in onze eigen medewerkers, is het minstens even belangrijk om de technische competenties van onze klanten/vakmensen op een hoog niveau te brengen en te houden. Daar staat of valt de reputatie van onze industrie mee.”

En last but not least, de verankering van IKO in Antwerpen als kennis-en competentie centrum binnen de IKO Group in Europa. Dirk Theuns vervolgt: “Brains zijn de belangrijkste grondstof van Vlaanderen. Die brainpower wordt hier optimaal ingezet om van IKO Antwerpen een sleutelvestiging te maken van het wereldwijde concern.”

 

Optimaal gebruik van de Schelde

De IKO bitumenterminal ligt aan de oever van de Schelde. Bitumen wordt per schip aangeleverd. Deels via de binnenvaart, deels via kleinere zeeschepen. “Zo elimineren wij meer dan enkele duizenden transporten over de weg per jaar. Ook onderzoeken wij de mogelijkheden om onze “outbound” transporten deels via de waterweg te laten verlopen”, vertelt Dirk Theuns.

 

Sinds 1911 gevestigd in Antwerpen

Het bedrijf heeft een lange traditie in de Scheldestad. Al in 1911, nu 107 jaar geleden, begon het “Antwerpsch Asphaltbedrijf”, de voorloper van ATAB (het Antwerps Teer en Asfaltbedrijf), en sinds 2016 genaamd IKO nv, als één van de eerste bedrijven in België met de productie van dak- en waterdichtingsproducten op basis van bitumen. In het begin van de vorige eeuw was Antwerpen een draaischijf geworden voor de West-Europese petroleumhandel en –raffinage, en dat gebeurde grotendeels op deze industriële site van Petroleum Zuid. Als afgeleide van de petroleumraffinage werd bitumen vanaf toen in groeiende mate beschikbaar voor toepassingen in de bouw.

En nu, meer dan een eeuw later, doet het bedrijf in feite nog steeds hetzelfde, met name het fabriceren van dakdichting-, waterdichting- en isolatieproducten. Wel zijn in de voorbije decennia de technieken en technologieën sterk geëvolueerd. Maar 1 ding staat als een paal boven water: bitumen is een oerproduct, welke op het vlak van kwaliteit, performantie en bewezen levensduur onovertrefbaar is voor waterdichting van daken en gebouwen.

De productiesite, gelegen aan de d’Herbouvillekaai, is heden ruim acht hectare groot, draait op volle toeren, en produceert elk jaar meer dan het equivalent van 2500 voetbalvelden hoogwaardige bitumen dakbedekking. Export is belangrijk. Vanuit de Antwerpse haven exporteren we naar meer dan 60 landen wereldwijd.

 

De IKO Group

IKO staat voor “Isidore Koschitzky”, de stichter van het bedrijf. In 1951 werd IKO als onderneming opgericht in Calagary, Alberta, Canada. Het is nog steeds een familiale onderneming, en de eigenaars van de tweede, derde en ondertussen vierde generatie zijn nog steeds intensief betrokken bij het management van de business.

De productie van bitumenleien, beter gekend als shingles, was sinds het begin de kernactiviteit in Canada en maakt wereldwijd nog steeds het grootste deel van de omzet uit. De IKO groep heeft een lange termijn industriële visie en strategie, én een grote bereidheid tot investeren.

Ondertussen is IKO uitgegroeid tot een wereldleider in de productie en verkoop van shingles, bitumen en kunstof dakbanen, vloeibare waterdichting, én sinds het laatste decennium ook in hoogwaardige polyurethaanisolatie (PIR). In tien jaar tijd bouwde IKO in Europa maar liefst 3 state-of-the art fabrieken voor dit type isolatie. IKO produceert in ruim 30 productie eenheden gevestigd in Canada, de Verenigde Staten en Europa, met wereldwijd in totaal meer dan 4000 werknemers. In Europa heeft IKO meer dan 10 productie locaties met ruim 1500 werknemers.

Isidore Koschitzky zette voet aan wal in Antwerpen in 1972. Hij bouwde een fabriek in Tessenderlo, maar woonde en werkte hoofdzakelijk in Antwerpen. Zo startte IKO haar Europese ontwikkeling, met de Scheldestad als uitvalsbasis. In het jaar 2000 nam IKO de beursgenoteerde Ruberoid Group over. De marktleiders in de roofingindustrie, waaronder ATAB in België, werden deel van de IKO groep. Zodoende werd IKO een eersterangs speler in de Europese roofing business.

Onze visie is duidelijk: IKO wil de geprefereerde partner zijn van bouwprofessionals in dakdichting, waterdichting en isolatie, en duurzame, innovatieve en hoogkwalitatieve merkproducten aanbieden.

 

IKO op ATV

Bekijk zeker de bijhorende reportage op de website van ATV.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]